Vriesdrogen (sublimatie)

Vriesdrogen is een fysisch proces om ijs in waterdamp te veranderen. Je kan deze noodbehandeling vooral op papier en boeken toepassen, na (ernstige) waterschade.

Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende prijsinformatie!

Beschrijving

Na een watercalamiteit kan er ook schade ontstaan aan bijvoorbeeld een archief, boeken of andere belangrijke documenten. Wat velen niet weten, is dat ook deze zaken na een calamiteit beredderd kunnen worden, mits uiteraard professioneel aangepakt. Hierbij is van belang dat er direct actie wordt ondernomen doormiddel van vriesdrogen, omdat anders het risico ontstaat dat bladzijden gaan verkleven of er andere zichtbare schade ontstaat. Met geavanceerde methodieken, zoals het zogeheten sublimeren, kan de schade worden beperkt en kunnen de belangrijke en vaak waardevolle archieven, boeken en andere documenten bewaard blijven. Wij bieden dit aan in samenwerking met Belfor, prijzen zijn afhankelijk van totaal te behandelen gewicht.

Behandelingswijze

De bevroren voorwerpen bevinden zich in een afgesloten container, waarin vervolgens de luchtdruk en temperatuur nauwkeurig gestuurd worden om sublimatie te bekomen. Hierbij verdampen alle ijskristallen in de lucht. Het resultaat ken je bv. in de vorm van oploskoffie, gevriesdroogde bloemen of fruit, astronautenvoeding … Er bestaat ook het gelijkaardige vacuüm drogen, waarbij de temperatuur ongeveer gelijk blijft, maar waarbij je de ruimte luchtledig maakt. Het Rijksarchief raadt dit echter niet aan voor erfgoed.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vriesdrogen (sublimatie)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *