Papieratelier

Art Salvage heeft wat papierrestauratie betreft een expertise van maar liefst 25 jaar in huis. We hebben dus een uitgebreide ervaring met de behandeling van dit soort objecten in ons papieratelier. Bijzondere prenten, affiches, gouaches, aquarellen, pentekeningen, stripboeken,… hebben we allemaal al onder handen genomen. We deinzen er niet terug om werken van groot formaat aan te pakken. Ook voor behandelingen van archieven, boeken, handschriften en kaarten bent u bij ons aan het goede adres!

Conservering

 Verzuringsprocessen bij papier – ten gevolge van de moderne papierfabricage – vernietigen het papier op lange termijn. Dit is de reden dat bepaalde papiersoorten ontzuurd moeten worden. Hierbij wordt er een alkalische buffer op het papier aangebracht die de verzuring neutraliseert, waarbij de levensduur van de documenten wordt verlengd.

Hoewel de verbruining van papier een welbekend verouderingsverschijnsel is, bestaat er ook een speciale vorm van verbruining in de vorm van kleine of grotere vlekjes die verspreid over het papier kunnen voorkomen. Dit fenomeen wordt onder verschillende benamingen aangeduid, zoals vochtvlekken, weervlekken of stockvlekken. Vaak wordt het verschijnsel ook als ‘foxing’ omschreven.
In de huidige restauratiepraktijk worden foxingvlekken in boeken in de regel niet behandeld. In geval van prenten en tekeningen, waarbij het foxing fenomeen toch vaak als storend wordt ervaren, passen we wel bepaalde bleekmiddelen toe, zoals waterstofperoxide, om de bruine vlekken weg te werken.

Ook behandeling van inktvraat hoort bij het conserveringsproces. Bij veel documenten, waarin men met ijzergallusinkt heeft geschreven, lijkt het of de tekst aan het “bloeden” is. In een vergevorderd stadium vallen plaatselijk de letters er uit – wat de benaming “inktvraat” verklaart. Wat er uiteindelijk overblijft, is een pagina vol gaten waar eerst de tekst zat. Dit komt vanwege een chemische reactie die door de inkt veroorzaakt wordt, waarbij onder andere zwavelzuur geproduceerd wordt.

 

Om toekomstige problemen tegen te gaan, is preventieve conservering van groot belang. Dit zijn de handelingen die nodig zijn om de levensduur van een object te verlengen zonder dat het document zelf behandeld moet worden. Zuurvrije dozen of andere aangepaste opslagmethodes zijn hiervoor erg geschikt. Voor de aanschaf van deze producten kan u ook steeds terecht in onze calamiteitenwinkel.

 

Restauratie

Veel voorkomende schades bij papier zijn in de eerste plaats scheuren, gaten en/ of ontbrekende delen. Deze kunnen gerepareerd worden met behulp van Japans papier en zetmeellijm. Indien gewenst en waar nodig, kunnen retouches worden aangebracht met aquarelverf. Hiermee kunnen de reparaties, in witgekleurd Japans papier, gereduceerd worden zodat deze visueel niet storen.

Veel werken lopen ook schade op vanwege het gebruik van bijvoorbeeld een zure ondergrond of passe-partout, of schade door kunststoffen kleefband die een verkleuring veroorzaakt hebben. Bepaalde verkleuringen kunnen gereduceerd worden door het bleken met een reductiebleek. Deze methode, in vergelijking met andere bleekmethodes, tast de papiervezel niet aan.

Contact

Voor al uw vragen over de restauratie van papieren objecten, kan u steeds contact met ons opnemen, om samen de mogelijkheden te bekijken.