Microbiologisch lucht- en contactonderzoek

In ieder microbiologisch lucht- of contactmonster vindt u onder andere de volgende microbiologische aspecten terug:

 • Het totaal aeroob kiemgetal
 • Het totale aantal bacteriën
 • Het totale aantal schimmels en gisten
 • Een uitgebreide determinatie naar diverse pathogene (ziekteverwekkende) soorten

De onderzoeken kunnen plaatsvinden op onder andere de volgende installaties:

 • Luchtbehandelingsystemen
 • Fan-coil units
 • Airconditioning systemen
 • Werkruimten
 • Archiefruimtes
 • OK ruimten
 • Technische ruimtes

Weetje: een biocollector zuigt 100 liter volume lucht per minuut op. De biologische deeltjes in suspensie die in de lucht zitten, worden dan op een petrischaaltje gezogen om een kweek van te maken.

 

KIEMGETALMETINGEN

Om de kwaliteit van de aanwezige lucht te kunnen beoordelen, is het noodzakelijk om een microbiologisch lucht/contactonderzoek, eventueel in combinatie met een chemisch luchtonderzoek, uit te laten voeren. Een microbiologisch luchtonderzoek geeft u een inzage in de hoeveelheid en soorten aanwezige bacteriën, schimmels en gisten, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Microbiologisch onderzoek wordt uitgevoerd door middel van luchtmonsters, genomen met gevalideerde airsamplers, eventueel aangevuld met contactmonsters (Rodac-platen: Replicate Organism Direct Agar Contact) van oppervlakken in de luchtbehandelingkast en/of bijbehorende luchtkanalen en werkruimten. 

 

Pakketten

RPS luchtmetingen voor bacterien gisten en schimmels

Inspectie luchtbehandeling

Door middel van microbiologisch onderzoek wordt de luchtkwaliteit gemeten in de luchtbehandeling systemen van gebouwen. Er worden lucht- en contactmonsters afgenomen gecombineerd met een visuele inspectie van de systemen. Uit de monsters kan de concentratie van verschillende soorten micro-organismen worden geanalyseerd. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in de soorten micro-organismen.

20141201 131701 scaled

Inspectie ruimten met collectie

Door middel van microbiologisch onderzoek wordt de luchtkwaliteit gemeten in de depot ruimten. Er worden lucht- en contactmonsters afgenomen gecombineerd met een visuele inspectie van de objecten. Uit de monsters kan de concentratie van verschillende soorten micro-organismen worden geanalyseerd. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in de soorten micro-organismen.

15039664 1393382600679743 6529747152813436824 o

Inspectie collectiestukken

Door middel van microbiologisch onderzoek worden de objecten geanalyseerd op micro-organismen. Er worden contact- en luchtmonsters afgenomen gecombineerd met een visuele inspectie. Uit de monsters kan de concentratie van verschillende soorten micro-organismen worden geanalyseerd. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in de soorten micro-organismen. ​