“Les aventures de Tin Tin” Les cigars du pharaon

Dankzij de toezegging van een particulier hebben wij de kans om een originele editie uit 1934 van TINTIN te conserveren. De binnentekeningen van deze strip zijn in zwart-wit gedrukt, maar er zijn ook enkele illustraties in kleur gedrukt. 

De belangrijkste conserveringsproblemen waren in de rug (gevormd door een stuk rode stof en een strook papier erop gelijmd). De rode stof is beschadigd door de belasting die dit onderdeel heeft opgelopen door het gebruik en ook door een eerdere ingreep waarbij een deel van de rug aan het gaas was vastgelijmd.

Bovendien hadden de hoeken van beide omslagen het bedekte papier en het karton beschadigd.

Om vingerafdrukken en vuil te verwijderen, is een smoke sponge en een kneedgom gebruikt voor het meest vettige vuil.

Om de rug te versterken, is de stof aan één van de zijkanten doorgesneden. Daarna werd het oude papier erin verwijderd, omdat het roestig en niet sterk genoeg meer was. Omdat de helft van de rug aan het gaas was vastgelijmd, werd een deel van deze lijm ook verwijderd met een scalpel.

Daarna werd Japans papier gehecht om enkele stukjes gebroken gaas te consolideren. Vervolgens werd al het gaas versterkt door Japans papier te plakken. Om de ontbrekende delen van de ruggengraat te consolideren, zaten Japanspapieren strips tussen de boekjes en de omslag. Ze waren eerst geverfd, met een vergelijkbare kleur van de stoffen. Om de flexibiliteit aan de rug terug te geven, werd er ook een gebogen papier tussen de stof en het gaas geplaatst. Een van de zijkanten van dit papier was vastgelijmd aan het gaas en de andere was vastgelijmd aan het papier dat eerder aan het stof was gehecht. Op deze manier is er een ruimte gecreëerd om de structuur flexibeler te maken, waarbij er een ruimte overblijft tussen het gaas en de wervelkolom.

In de laatste fase, retoucheren, is het ontbrekende deel van de afbeelding in de omslag geretoucheerd, evenals alle hoeken en enkele ontbrekende kleine letters. Sommige stukken Japans papier van de binnenkant zijn ook geretoucheerd.