Dick Elffers – De oerwereld van het dier ten opzichte van de synthetische wereld, 2013

 

Art Salvage werd ingeschakeld om dit monumentale beeld van Dick Elffers te verplaatsen naar een nieuwe bestemming. Het keramiek werk is ruim 9 meter hoog en 5,5 meter breed; geen eenvoudige klus!

Oorspronkelijk werd het kunstwerk gemaakt voor de gevel van de rubberfabriek van Shell in 1960. Het werd vervaardigd door door de Koninklijk Porceleyne Fles (bekend van Delfts Blauw) en is een treffend voorbeeld van de periode van de wederopbouwkunst in Nederland. Toen de fabriek in 2013 gesloopt ging worden, werden dan ook oplossingen gezocht om dit werk van grote kunsthistorische waarde te behouden. Uiteindelijk werd beslist om de sculptuur op de gevel van het nieuwe gebouw BuitenBan van woningcorporatie SOR, in het centrum van Hoogvliet terug te plaatsen. Art Salvage kon dus aan de slag gaan om het werk te demonteren, restaureren en terug op de nieuwe locatie te assembleren.

De herplaatsing is een samenwerking geweest van Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Shell Pernis, deelgemeente Hoogvliet, Woningcorporatie SOR, projectontwikkelaar Leyten, Art Conservation, Mammoet Nederland, Lengkeek, Bouwbedrijf Hoogvliet, Vogel, Meuva, Controlec _ Spie, Bis, Van Vliet, Hostede, IMtech en Peijnemann.