Adolfe Le Compte – De afgunst, 2018

 

Dit tableau is van de hand van Adolf Le Compte (1850-1921), een Nederlands kunstenaar en docent aan de Polytechnische school in Delft. Het kunstwerk had nood aan reiniging en retouches.

Op het toepasselijk genaamde ‘Afgunst’ zien we een man met een expressieve uitdrukking, gekleed in een kap met hoorns. Zijn hand met onnatuurlijk spitse nagels houdt hij over zijn borst. De vlammen op de achtergrond worden aangegeven aan de hand van grillig gevormde lijnen. Dit werk werd gemaakt aan de hand van de innoverende sectieltechniek, waar Le Compte een voortrekker van was. Hierbij volgen de tegels en hun voegverbindingen de hoofdlijnen van het ontwerp, zoals bij glas-in-lood. De tegels zijn hierdoor dus niet gelijkvormig, waardoor je geen typisch vierkant tegelpatroon krijgt.

Stefanie demonteerde de tegels, reinigde deze grondig om ze daarna te retoucheren en bevestigde ze vervolgens opnieuw op een nieuwe drager. Het indrukwekkende resultaat kan je gaan bewonderen in de tentoonstelling ‘Art Nouveau / Nieuwe Zakelijkheid’ in Museum Prinsenhof.